Koichi Takada Architects - Sydney


News

Museum Shop in Qatar

mensch + architektur

issue 103/104

 

Inspired by the so-called »sand rose«, a natural bizarre crystal structure made of sand and plaster, which is created in hot deserts by the evaporation of water, the French architect Jean Nouvel designed the National Museum in Doha / Qatar.

The Japanese-Australian architect Koichi Takada, who designed the museum shop in the National Museum, was inspired by the underground sanctuary in Qatar, Dahl Al Misfir, which is a 100-meter-deep cave made of sand and plaster, also called the »cave of light«, due to the fluorescent surface made by plaster crystals. He wanted to set a counterpoint to the sharp-edged formal language of the museum, which consists of 539 intersecting planes, through soft, curved shapes. Takada’s vision was to bring nature back into architecture and to connect the relationships between people and nature through design. He contrasted the huge dimensions of the museum with something on a human scale. A cave-like spatial land-scape was created from stacked horizontal wooden panels, which depending on the point of view enables new light and space perceptions. The book displays, together with the lighting concept, are integrated into this organic, biomorphic spatial structure.

The planning and implementation of the very complex structure took over eight years. All surfaces were designed using 3D modeling software. Italian joinery produced 40,000 CNC-cut wooden parts, each one of a kind, and put them together layer by layer on-site.

Share link