Koichi Takada Architects - Sydney


The National Museum of Qatar Interior

Desert Rose Crystal is the inspiration for The National Museum of Qatar

A world-class addition to Koichi Takada Architects cultural portfolio. Koichi Takada Architects won an international competition to design six separate interiors for the National Museum of Qatar in Doha, designed by Pritzker Prize winner Jean Nouvel.

Architecture design by Ateliers Jean Nouvel
Photo by Koichi Takada Architects

Architecture design by Ateliers Jean Nouvel
Photo by Koichi Takada Architects

The National Museum of Qatar is scheduled for completion in December 2018. The construction of the interior design has now started on site. Coming soon……

Located on a 1.5 million-square-foot site at the south end of Doha’s Corniche, the National Museum of Qatar will be the first monument visible to travelers arriving from the airport. In time, it will be identified in conversations about Doha. Similar to the exterior, the interior will form a landscape of interlocking discs, with floors in sand-colored polished concrete and vertical disc-walls, clad in ‘stuc-pierre’, a traditional gypsum and lime plaster formulated to imitate stone.

The National Museum of Qatar will be a unique experience for visitors to immerse in Qatar’s cultural heritage, along with the traditional and historical past, and its development into a modern state.

Architecture design by Ateliers Jean Nouvel
Photo by Koichi Takada Architects

Architecture design by Ateliers Jean Nouvel
Photo by Koichi Takada Architects

“The forms and materials have been carefully curated to create a local cultural experience for visitors of the National Museum of Qatar while bowing to Nouvel’s architectural masterpiece.” – Koichi Takada

“DESERT-SCAPES”

The inspiration for the design is evident in the representation of the desert rose in Jean Nouvel’s architecture – a connection to nature. The spaces are inspired by the patterns, colours, textures, and formations evident in nature, and in particular, the Qatari landscape; the desert. The forms and materials aim to complement and enhance the Nouvel’s architecture.

‘Desert-scapes’ are an interior experience. Each interior space is an experience of Qatari story, that welcomes visitors to experience Qatari tradition. They aim to enhance and fulfil both a cultural experience and memorable experience of the national museum of Qatar.

Interior and entrance of the Dahl Misfir (White Cave) in Qatar.

DHAL AL MISEIR CAVE OF LIGHT

Al Misfir, located in the heart of Qatar, is a mystical beautiful underground sanctuary formed largely from fibrous gypsum crystals that sometimes give off a faint, moon-like, phosphorescent glow.

Gypsum can appear in formations of clusters (the famous Desert Rose) but can also crystallize in other forms of fluorescent and translucent shapes, interacting with light in a game of shines, glitter and transparency. It transforms the space and our perceptions, evolving through the day, the season, the history, the life.

Dhal Al Miseir (Cave of Light) connects with nature, the earth, and the past, with the evolving present and bright future of Qatar.